![](/media/lib/99/n-winogrona-b7c0fd35729df6317b9d81e4ed0e62b5.jpg)
Czekolada i wino chronią przed... cukrzycą
20 stycznia 2014, 11:50Jak donoszą badacze z University of East Anglia i King's College London, spożywanie dużej ilości flawonoidów, w tym antocyjanów i innych związków znajdujących się m.in. w jagodach, herbacie i czekloadzie, może chronić przed cukrzycą typu 2. Z artykułu opublikowanego na łamach Journal of Nutrition dowiadujemy się, że wysokie spożycie tych związków jest skorelowane z mniejszą opornością na insulinę i lepszym działaniem mechanizmów regulujących poziom glukozy we krwi
![Kleszcz pospolity (Ixodes ricinus)© André Karwathlicencja: Creative Commons](/media/lib/11/1183986325_766647-c879fef864125384740387ec9ad21630.jpeg)
Wysoki cholesterol sprzyja chorobom odkleszczowym
9 lipca 2007, 13:00Nowe badania na myszach zasugerowały, że ludzie z wysokim poziomem cholesterolu są bardziej podatni na choroby odkleszczowe.
Drukowane posiłki dla seniorów
24 kwietnia 2014, 07:10Naukowcy z niemieckiej firmy Biozoon koordynują prace nad drukowanymi w 3D żelowymi pokarmami dla starszych osób. Projekt Performance został sfinansowany przez Komisję Europejską (wartość grantu to 3 mln euro). Biorą w nim udział akademicy i małe-średnie przedsiębiorstwa z 5 krajów: Holandii, Włoch, Danii, Austrii i Niemiec.
![© Mick Stephenson](/media/lib/17/1194089190_328764-2afa7640767ffdb6585b3b3d47aa3240.jpeg)
Remedium na (niektóre) bóle głowy
3 listopada 2007, 11:15Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley opracowali urządzenie, które uchroni przed migrenowym bólem głowy, wywoływanym m.in. przez czerwone wino. U części osób po jego spożyciu dochodzi do skoku poziomu adrenaliny i tzw. przełomu nadciśnieniowego. Często towarzyszy mu kołatanie serca oraz duszności czy nudności.
![](/media/lib/96/n-jezyk-wywalony-c2064c8cc5d45220f1aff5270f7b3518.jpg)
Białko układu odpornościowego reguluje wrażliwość na gorycz
21 kwietnia 2015, 11:21Czynnik martwicy nowotworu (ang. tumor necrosis factor, TNF), wydzielane przez komórki układu odpornościowego białko z grupy cytokin, nie tylko indukuje stan zapalny, ale i pomaga regulować wrażliwość na gorycz.
![](/media/lib/28/marchewka-0c690ac2dea3198764337a36dd9e4f03.jpg)
Małpy też wolą gotowane
30 maja 2008, 09:34Richard Wrangham i zespół z Uniwersytetu Harvarda doszli do wniosku, że nasi przodkowie musieli lubić gotowane pokarmy, ponieważ szympansy zwyczajne, bonobo (zwane inaczej szympansami karłowatymi), goryle i orangutany przedkładają ugotowane mięso, słodkie ziemniaki i marchew nad ich surową postać.
![](/media/lib/221/n-kiszona-kapusta-a9eed682aa959e7003d82e959a80d250.jpg)
Zmniejszony lęk społeczny u ludzi, którzy jedzą dużo fermentowanych pokarmów
11 czerwca 2015, 10:02Amerykańscy naukowcy wykazali, że młodzi dorośli, którzy jedzą więcej fermentowanych pokarmów, mają mniej objawów lęku społecznego. Wpływ był największy w grupie genetycznego ryzyka fobii społecznej (oceniono je, mierząc poziom neurotyzmu).
![](/media/lib/56/mumia-z-maska-2601e67a18097cb7f03261978ae7fabe.jpg)
Żyj jak bóg, a umrzesz młodo
26 lutego 2010, 11:40Egipskim bogom 3 razy dziennie składano ofiary z wołowiny, gęsiny, chleba, ciasta, owoców, warzyw oraz piwa i wina. Wygląda na to, że kapłani i ich rodziny żywili się tym, co skapnęło z pańskiego stołu. Zabierając do domu delikatesy, kasta ta narażała się jednak na chorobę wieńcową, wywołaną nadmiernym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych.
![](/media/lib/222/n-torba-5ccd8b133264ce1ce67b442731513000.jpg)
Niezdrowe zakupy z ekologiczną torbą
9 lipca 2015, 11:44Zabierając do sklepu torbę wielokrotnego użytku, ludzie kupują więcej ekologicznych, ale i śmieciowych produktów.
![](/media/lib/38/posilek-7f09ef876b2a7d48ea8c0eb499f94667.jpg)
Jak mózg skrócił jelito
6 lipca 2010, 09:04Skoro duży mózg sprawia, że jesteśmy najinteligentniejszymi z naczelnych, dlaczego dręczy nas plaga otyłości? George Armelagos, antropolog z Emory University, uważa, że przyczyny należy upatrywać w stosunkowo małym żołądku i krótkim jelicie grubym (Journal of Anthropological Research).